Oslos botaniska trädgård: höst

Jag älskar att besöka botaniska trädgårdar. Mångfalden av olika arter slutar aldrig att förundra mig! Hittills har jag varit i Bergianska trädgården i Stockholm (jag praktiserade där i två veckor när jag gick sista året på gymnasiet – jättekul!), Göteborgs, Uppsalas, Visbys, Oslos och Köpenhamns botaniska trädgårdar samt Kew Gardens i London. Just nu bor jag nära Lunds botaniska trädgård, och promenerar ofta dit för att fotografera växter eller bara titta. När jag gick min utbildning på Alnarp var jag ibland i Lunds botan för att studera växter inför tentorna i växtkännedom.

När jag tittar på bilderna jag tog i Oslos botaniska trädgård längtar jag efter att besöka den igen. Jag bodde i Oslo under några månader, och tog ofta min tillflykt till botaniska trädgården när jag tröttnade på stadens fulhet och buller. Alltså, Oslo är inte alls någon ful stad, men eftersom jag bodde där under höst och vinter såg jag den kanske inte från sin bästa sida. Vilken stad är aldrig ful på vintern?

Hursomhelst, jag har bara sett Oslos botaniska i höst- och vinterskrud, men jag tycker ändå om den, och skulle väldigt gärna besöka den på sommaren någon gång.

Här kommer några höstbilder från trädgården. Vinterbilderna kommer i ett senare inlägg! 🙂

dscn5750

dscn5768

dscn5757

dscn5574

dscn5802

dscn5780

dscn5760

dscn5809

dscn6560

Växten i bild nummer 2 är rödbladig perukbuske (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’). Bladet med den ovanliga formen kommer från tulpanträdet (Liriodendron tulipifera). De ljuslila lökblommorna heter Allium thunbergii. Därefter en bild på Ginkgo biloba och till sist Bougainvillea i ett av växthusen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s