Växtkombos: Del 1

Här kommer lite inspiration för den som tänkt anlägga en rabatt i år – bilder på intressanta växtkombinationer som jag spanade in under förra året. Jag tror det får bli två inlägg, för jag hittade ganska många bilder. Den bitvis dåliga bildkvalitén beror på att alla bilder är tagna med mobilkamera (ber om ursäkt på förhand). Håll till godo! 🙂

En bra tumregel när det gäller att plantera perenner är följande: vårblommande perenner planteras på hösten, höstblommande på våren.

20160507_143320

Den första bilden är tagen i början på maj i Gunnars Trädgård, Alnarp. Här blommar gullvivor (Primula veris) och lungört (Pulmonaria saccharata ‘Mrs Moon’). Gräset heter silverfryle (Luzula nivea) och får vackra vita vippor under sommaren.

20160518_132327

En robust kombination för skuggiga lägen: höstfunkia (Hosta lancifolia) och sockblomma (gissningsvis röd sockblomma, Epimedium x rubrum). I bakgrunden skymtar anagrambräcka (Tellima grandiflora), en skir och trevlig marktäckare. Bilden är tagen hos Åbergs trädgård, en handelsträdgård utanför Ystad.

20160518_132353

Här syns anagrambräckan på närmare håll tillsammans med brunnäva (Geranium phaeum), som också är en bra perenn för skuggiga lägen.

20160518_132436

En oväntad och härlig kombination som jag också såg hos Åbergs: rododendron, rabarber, bergklint (Centaurea montana) – och en krusbärsbuske! Varför inte? 🙂

20160523_162402

Sent i maj, när det var riktigt varmt, sökte jag svalka i botaniska trädgården i Lund. Här syns strutbräken (Matteuccia struthiopteris) tillsammans med vårsköna (Claytonia sibirica) och en matchande rododendron.

20160527_132923

Den här bilden är också tagen i botaniska här i Lund. Strutbräken och engelsk vallmo (Meconopsis cambrica). De gifter sig så fint!

20160527_134058

Ännu en bild från botaniska. Här samsas ovan nämnda vallmo med sommartulpan (Tulipa sprengeri), purpurlök (Allium x hollandicum ‘Purple Sensation’ eller liknande) och myskmadra (Galium odoratum). De snygga bladen uppe till höger i bild är getrams (Polygonatum odoratum).

20160603_174018

I början på juni fotograferade jag den här underbara irisen (Iris Germanica-Gruppen ‘Before the Storm’) och färgväpplingen (Baptisia australis)  i soldisigt eftermiddagsljus.

Tips: den här irisen är också underbar att kombinera med silvriga växter. Victoria Skoglund tipsar i sin bok En trädgårdsmästares väg om att samplantera den med dillmalört (Artemisia filifolia) och ulltistel (Onopordum acanthium) – eller med lavendel (Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’) och silverhavre (Helictotrichon sempervirens).

20160603_174329

Lunds botaniska visar väldigt fina exempel på perennplanteringar. Här växer kungsnäva (Geranium x magnificum) tillsammans med vad jag tror är stäppsalvia (Salvia nemorosa), vit iris och mörkrosa stjärnflocka (Astrantia major).

20160603_180650

Något för den som gillar pasteller: ljusrosa jättevallmo (Papaver Orientale-Gruppen cv.), jättedaggkåpa (Alchemilla mollis), kungsnäva och kantnepeta (Nepeta x faassenii).

20160616_112034

En vacker och till största delen ätbar kombo: vitbrokig basilika (Ocimum basilicum ‘Pesto Perpetuo’) tillsammans med vanlig basilika (Ocimum basilicum), kryddtimjan (Thymus vulgaris) och lejongap (Anthirrinum majus). Citrontimjan (Thymus citriodorus ‘Silver Queen’ och brytsockerärt (Pisum sativum ‘Tom Thumb’) skymtar längst till höger resp. uppe till vänster. De här godingarna odlade jag i krukor på min balkong i somras. Lejongapen är de enda som inte går att äta. 🙂

20160619_141059

En riktig paradrabatt i Kungsträdgården, Stockholm. Kantnepeta, mäktiga Allium-bollar (Allium ‘Globemaster’?) och ett mjukt gräs som jag inte vet namnet på.

20160619_141142

Med jämna mellanrum växte också en törel som jag tror är eldtörel (Euphobia grifftihii ‘Fireglow’). En effektfull accent, som behövdes för att göra de här jättelånga rabatterna mer intressanta. Om man återskapar planteringen i mindre skala tycker jag att man skulle kunna utelämna den, men det ju är en smaksak.

Det var allt för idag. Fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s