Spännande kombinationer

Hej! Bloggen har blivit lite försummad på sistone. Jag håller på och skriver på en ganska lång bloggserie om träd. Tänkte göra ett litet inlägg nu i väntan på att den blir klar. Här kommer därför några intressanta växtkombinationer som jag noterat. Bilderna är inte tagna i år, därav de blandade årstiderna.

4

Vårälväxing (Sesleria heuffleriana) är ett tidigblommande gräs och passar just därför fint att kombinera med lökväxter som blommar samtidigt (mars-april). Här är den kombinerad med en grymt snygg narciss med ljus mitt, möjligen sorten ‘Avalon’. Stapelbäddsparken, Malmö.

3

En annan vårbild. Utanför restaurang Ihsiri i Lund finns intressanta planteringar i krukor och lådor. Här finns bland annat snygg lila kål, vackra små tulpaner (Tulipa humilis?), vårtörel (Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’), gräs och murgröna. Annorlunda och superfint!

5

Jag är ju en sucker för planteringar med olika skuggtåliga perenner. Det gröna och frodiga med subtila blommiga inslag tilltalar mig verkligen. Här är en tjusig plantering med skogsfryle (Luzula sylvatica), brunnäva (Geranium phaeum ‘Samobor’) någon starr, kanske japansk starr (Carex morrowii ‘Ice Dance’), strutbräken (Matteuccia struthioptheris) och en fin rododendron, någon Yakushimanum-hybrid om jag får gissa. Fint med stenarna också!!

6

Samma plantering. Här syns det hur fina brunnävorna är tillsammans med skogsfrylets vippor. Det ser naturlikt ut tycker jag! Har för mig att det var på en bostadsgård i Västra Hamnen i Malmö som jag tog de här bilderna. Vi var där på studiebesök från Alnarp.

20150512_114638

Ännu en Malmö-bild. Backsippa (Pulsatilla vulgaris) och mossflox (Phlox subulata) på köpcentret Emporias tak. En läcker och oväntad kombination. Jag har inte varit där på länge så jag kan inte säga hur den stått sig över tid. Men båda växterna är torktåliga, så det borde funka.

7

En galen och läcker kombination! Vem hade trott att man kunde göra något så ballt med barrväxter, eller gör den delen ginst? Den här bilden är tagen i Alnarpsparken. Den ovanligt ljusgula ginsten gör sig så fint till tallens silvriga barr och knallröda blommor. Tyvärr vet jag inte vilka arter och sorter det är! Tallen skulle möjligen kunna vara en Pinus parviflora ‘Glauca’. Någon som vet? 🙂

2

En till bild från Alnarp. I den del av Alnarpsparken som kallas för Gunnars trädgård finns underbara mattor av marktäckare. Som här: myskmadra (Galium odoratum) plus smultron (Fragaria vesca) alldeles strösslade med kronblad från körsbärsträdet ovanför … the stuff dreams are made of!

1

Här syns också myskmadrans blommor. En väldigt trevlig marktäckare som sprider sig där den trivs.

8

Jag gillar verkligen blått och rött i kombination, speciellt om det är en mörkröd nyans tillsammans med ljusblått. Den här röda tulpanen är himla fin tillsammans med stjärnhyacinten (Camassia sp.).

20150728_084545

Jag tycker vi tar en till bild på det blåröda temat när vi ändå är igång. Lavendel och intensivt röda rosor! Och så formklippta häckar och buskar till det. Bilden är tagen på Norra kyrkogården i Lund, där jag sommarjobbat. Jag tog bilden när vi precis var klara med häckklippningen.


Det var allt för idag! Tack för att du kikade in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s