Trädserien: Introduktion

Prydnadsträd för små trädgårdar

Plantera mera!

Jag är av den bestämda uppfattningen att vi behöver plantera fler träd. De ger oss så många fördelar: de tar hand om koldioxid, de gör omgivningen behagligt sval tack vare att de avdunstar vatten, de skänker skugga under soliga dagar, de tar upp dagvatten som annars riskerar att översvämma våra städer – samt mycket annat. Dessutom är de ju vackra, och vi människor mår bra av att vistas i deras närhet.

Jag säger som Martin Luther: ”även om jorden skulle gå under i morgon skulle jag plantera mitt äppelträd idag.”

5
Nyutslagna blad av katsura (Cercidiphyllum japonicum) i Tor Nitzelius Park, Alnarp.

En personlig trädlista

Jag har sammanställt en lista över mina favoriter bland prydnadsträd för små trädgårdar. Under arbetet har jag utgått från dessa kriterier:

Trädet ska vara…

  • … ett smycke för platsen där det växer.
  • … litet i storleken. Ska fungera i de flestas trädgårdar. Jag har satt gränsen till max 15 meters höjd.
  • … odlingsvärt och friskt.
  • … tillgängligt i handeln.
  • … en favorit hos mig själv! (du kommer att märka att jag har ganska många favoriter …)

Jag har strävat mot att hitta träd som fungerar att odla långt upp i landet. Dessvärre upptäckte jag att många av mina favoriter bara kan odlas i de mest gynnsamma zonerna. Det blir väl så när man har pluggat i Alnarp… Kanske borde jag ge listan namnet ”Prydnadsträd för små trädgårdar i zon 1-4” istället (fast några av dem funkar i högre zoner). Ledsen om någon blir besviken!

Jag har valt att ta med träd som främst har en prydnadsfunktion. Men kom ihåg att många fruktträd också är väldigt dekorativa! De kan fylla dubbla funktioner som prydnad och fruktbärare.

Flerstammighet

Många träd kan köpas som flerstammiga exemplar. Om ett sådant träd stammas upp med varsamhet får det en vacker form och släpper dessutom ner mer ljus till marken. Det gör det möjligt att plantera buskar och perenner under trädets krona. Träd med karaktärsfulla stammar eller vacker bark gör sig förstås extra bra som flerstammiga – man kan säga att deras värden maximeras. Fråga efter flerstammiga träd i din plantskola om du vill testa.

Beskärning

Många planterar träd som med tiden blir alldeles för stora för platsen där de växer. Sedan stympar de trädet genom allt för hård beskärning. Det blir aldrig snyggt och beskärningsskadorna förkortar trädets livslängd avsevärt. Tänk därför till i förväg. Vet du med dig att du inte gillar storvuxna träd och buskar, plantera något som inte blir så stort som fullvuxet. Prydnadsträd kräver i regel mycket lite beskärning. Mitt bästa tips när det gäller beskärning är att läsa i Beskärningsboken av Vollbrecht, Alm och Veltman. Där finns både grundläggande beskärningsregler – enkelt förklarade – och beskärningsråd för de flesta trädarter.

Torktålighet

Många av träden som jag nämner är torktåliga när de etablerat sig, men tänk på att inget träd är torktåligt som nyplanterat. Vattna så mycket du orkar under första året!

2
Vinterkörsbär (Prunus subhirtella) och en (Juniperus sp.).

Växtzoner

Zonangivelserna bör ses som en vägledning. Lokalklimatet och mikroklimatet på platsen kan skilja sig från klimatet inom övriga växtzonen. Bor du till exempel i zon 4 och har en plats i din trädgård som är varm och vindskyddad, är chansen stor att du där kan odla ett träd som rekommenderas för zon 1-3. Om du då är riktigt sugen på ett ”zon 3-träd” så är mitt råd att prova. Vill du inte chansa – satsa på något härdigare. Alla träd blir trots allt vackrast där de trivs.

Förkortningar m.m.

H: höjd

B: bredd

(X) Siffra inom parentes: Möjligtvis härdig i denna zon. Prova i gynnsamt läge!

Höjd och bredd

Trädens storlekar kan naturligtvis variera mycket beroende på växtplatsens förhållanden. Jag har skrivit ut ungefärliga sluthöjder och -bredder som en vägledning.

Trädserien börjar i nästa inlägg! Hoppas du vill hänga med! 🙂

1
Prunus ‘Accolade’ i Friluftsstaden, Malmö.

8 reaktioner till “Trädserien: Introduktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s