Prydnadsträd för små trädgårdar: Del 7

Här hittar du en introduktion till serien.

Pyrus salicifolia ‘Pendula’ – silverpäron

Det här tjusiga trädet brukar kallas för Nordens olivträd, och det med rätta! De silvergröna bladen liknar olivträdets blad. Silverpäronet har däremot hängande grenar. Det blommar fint på våren med små vita blommor. Frukterna ser ut som små silvriga päron och är (vad jag vet) oätliga men dekorativa.

H: 5 m B: 4 m

Zon 1-3

Vill ha: Sol. Tål värme, torka och kalk väldigt bra.

20160507_154240

P1240540

Rhus typhina ‘Laciniata’ – rönnsumak

Ett buskträd med snyggt flikiga blad som ger ett exotiskt intryck. Får häftiga höstfärger (bildgoogla så ser du!). Honplantor får dessutom snygga röda fruktställningar som ser ut som sliten sammet och sitter kvar på trädet ända in på vintern.

H: 5 m B: 5 m

Zon 1-3

Vill ha: Sol. Tål värme och torra perioder. Är däremot känslig för dåligt dränerade jordar. Lär vara tålig mot salt och luftföroreningar. Eftersom rönnsumaken skjuter mycket rotskott är det bäst att plantera den där man klipper gräset runtomkring – annars blir det ett helt buskage.

Laciniata

Tips! Rhus typhina ‘Dissecta’ och Rhus glabra ‘Laciniata’ är snarlika sorter (den senare härdig i zon 1-2). Den vanliga rönnsumaken Rhus typhina är också fin, men de flikbladiga sorterna är ännu mer effektfulla.

Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ – klotrobinia

Klotrobinian passar den som önskar sig ett träd med formstark krona. Som namnet antyder blir kronan mer eller mindre klotrund, nästan som om den vore formklippt. Bladen är friskt ljusgröna.

H: 6 m B: 6 m

Zon 1-2

2933910448_eaa7d81150_z
20081010_NicolaNelson_RobiniaUmbraculifera_Cutler_9159 av Wendy Cutler (CC BY 2.0)

Sorbus commixta ‘Carmencita’ – japansk rönn

En vacker liten rönn som fått sitt namn efter Carmencita i Taubes visor. Har relativt små, gröna blad på röda skaft. Får små, blanka, mörkt orange bär som verkligen är en prydnad.

H: 5 m B: 4 m

Zon 1-3

Vill ha: Inte kompakterad mark, annars anspråkslös.

Carmencita

Sorbus ulleungensis ’Dodong’ – ullungrönn

En rönn med kraftiga grenar, stora blanka gröna blad och stora vita blomklasar. Bären är stora, orange och dekorativa. Höstfärgerna är som ett färgglatt fyrverkeri.

H: 12 m B: 6 m

Zon 1-5

Vill ha: Inte allt för torr jord. Känslig för kompakta jordar. Stamskydd är ett måste eftersom harar älskar att gnaga på dess bark.

Dodong

Stewartia pseudocamellia – japansk skenkamelia

Ett riktigt exklusivt träd! Skenkamelian är en skönhet som absolut är värd att satsa på om du vet att du kan ge den de förhållanden som den behöver (se nedan).

Som namnet antyder har den blommor som liknar kamelians. Det är bra, eftersom vi inte kan odla kamelior utomhus i Sverige. Skenkamelians blommor är vita med gula ståndare och kommer i juni-juli. Ett fåtal blommor kan komma ända in i augusti. En annan fin sak med skenkamelian är dess bark. Den är slät och ljus och får fält i olika nyanser när trädet blivit lite större och barken börjar flagna. Läckert!

H: 10 m B: 8 m

Zon 1-2 (3)

Vill ha: Värme och sol och samtidigt gott om fukt och näring i jorden.

P1120940


Detta var den sjunde och sista delen i trädserien. Hoppas att du blivit planteringssugen! 😉 Jag vet i alla fall att många av dessa godingar kommer att växa i min framtida trädgård.

Tack för att du läste!

En reaktion till “Prydnadsträd för små trädgårdar: Del 7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s