Att odla på balkong

Balkong

Idag tänkte jag berätta om allt jag odlar på min balkong. Eftersom jag snart ska flytta har jag inte satsat så mycket på balkongodlingen i år, men jag har ändå sått och planterat lite grann. Och så finns förstås några växter kvar från tidigare år. Perenna växter är en så himla bra uppfinning! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rädisor. Sorten heter ‘Cherry Belle’. Ett passande namn på en sådan skönhet.

Knepet för att få rädisor som inte är beska är förresten att vattna rikligt. Om de torkar ut blir de bittra! Minns en eländig scen i Borta med vinden, där allt Scarlett hittar att äta är beska rädisor. Jag förstår hur eländigt det måste ha känts – de rädisor vi odlade hemma när jag var liten smakade oftast pyton. De stod på friland; tänker att det nog är lättare att hålla koll på fuktigheten om man odlar dem i krukor som jag gör nu. Helst plastkrukor, för lerkrukor suger åt sig vatten så att jorden torkar ut mycket snabbare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marockansk mynta. I år har jag inte använt så mycket av myntan, mest njutit av dess grönska. Annars gillar jag att göra mojitos (med eller utan rom) eller myntate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Just nu blommar timjanen! Den har några av de sötaste blommor jag vet. Jag har både vanlig kryddtimjan …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… och en vitbrokig citrontimjan som heter ‘Snow Queen’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Babyspenat av sorten ‘Lazio’. Det här är första gången jag odlar spenat, och jag är väldigt nöjd med utdelningen! Underbart att ha goda, färska och obesprutade blad att äta. Jag plockar ett par blad åt gången från varje planta och skördar efterhand som bladen blir tillräckligt stora. En del blad har fått någon ohyra på sig, men jag plockar bara bort de bladen och slänger dem. Resten är hur fräscha som helst. Jag har redan skördat en hel del, men tror att plantorna kommer att gå i blom snart. Då kommer de nog inte vara lika goda att äta längre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Penséer. Billiga, tacksamma, rikblommande – och perfekta att dekorera maten med, som jag gjorde här. Eftersom jag vill att mina penséer ska vara länge, plockar jag hela tiden bort de vissna blommorna. Tycker att det är ett trevligt pyssel. Jag brukar kunna behålla plantorna i stort sett hela sommaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gula är också fina. Jag planterade dem i april, och de står sig! Krukan köpte jag förra året hos Åbergs Trädgård (supertrevlig plantskola med café!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den har fått riktigt bra patina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stor fetknopp (Sedum rupestre). Den var en av de första växterna jag köpte till balkongen. Väldigt torktålig, den har klarat sig fint även när jag varit bortrest på sommaren och inte kunnat vattna. Och då har vi ändå en ganska solig och blåsig balkong.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Och så äppelpelargonen, med sina mjuka vackra blad. Den fick övervintra inomhus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En ganska oglamorös balkong, egentligen – men den ger oss massor av glädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s