Blommiga dagar

Namnlös design

Just nu packar jag inför nära förestående flytt – och njuter av livet. Igår tog jag med kameran till botaniska trädgården för att fotografera pioner. Dessa skönheter som man måste passa på att njuta av i nuet, kortvariga som de är. Men så ljuvliga! Silkesmjuka och doftande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luktpion (Paeonia lactiflora) av okänd sort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luktpionen ‘Felix Crousse’ planterad med trebladsspira (Gillenia trifoliata). En superb kombination! Pionens stora blommor, som fångar blicken, plus trebladsspirans luftiga skyar. Tummen upp!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Närbild på Felix.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan luktpion: ‘Sarah Bernhardt’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här har Sarah Bernhardt lagt sig att vila i trebladsspirans famn. När man har ett så tungt huvud är det klart att lite stöttning kan behövas. Trebladsspiran är stadig och kan ge naturligt stöd åt andra mer ”slängiga” perenner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En suverän perenn som jag rekommenderar! Förutom alla redan nämnda kvaliteter får den fin höstfärg på sitt bladverk, vilket inte kan sägas om många perenner. I år pryder den omslaget till Zetas Trädgårds katalog, och jag ser att de gett den 4 plus, vilket betyder ”förmer än utsökt”. Samma katalog anger att den är både rådjurs- och snigelsäker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog pratat om gillenian. Det finns alltför många fina växter för att dröja alltför länge vid en enda. Jättedaggkåpan (Alchemilla mollis) på bilden är också fin att kombinera med pioner. Ja, med det mesta egentligen. Limegula skyar – yeah!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ville absolut hälsa på junimagnolian också (Magnolia obovata). Blommorna är helt magnifika. Fulländade vita kronblad och rosa ståndare och pistiller. Jag gick nära och formligen omslöts av dess doft, som jag närmast skulle beskriva som godislik!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Där den underbara ”tulpanängen” fanns för drygt en månad sedan finns nu en äng med vilda blommor och gräs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kollade också in den här rara busken, snöflockbuske (Chionanthus vircinicus). Den hade en fin doft, och mycket riktigt tillhör den släktet Oleaceae precis som syrenerna (och olivträden förstås, Olea europaea).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fjäderlätt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till slut fick jag gå hemåt för att fortsätta packa. Men jag tog några bilder på vägen också.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vem kan motstå en sådan här stjärnhimmel? Fläderblommor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idag deltog jag i SM i floristik. Det gällde att identifiera tio oilka vilda växter med hjälp av en flora – på tid! Det var en lärorik och spännande utmaning. Den här underbara sommarbuketten fick jag med mig hem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allium, jättedaggkåpa, blåklint, lukpioner, astilbe och ljuvligt doftande lövkojor. Nu måste jag återhämta mig lite från doft- och lyckoruset genom att packa några lådor till.

Allt gott! ❤

Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s