Vinterträdgården

I Cambridges botaniska trädgård finns en ”Winter Garden” med växter som valts ut för att de är vackra på vintern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag besökte vinterträdgården i helgen och tog lite bilder. Egentligen är det inte riktigt vinter här ännu, men eftersom jag snart ska lämna Cambridge passade jag på att spana in vinterträdgården redan nu. Den har redan börjat visa sina vinterkvaliteter, och jag kan lätt föreställa mig att den kommer att behålla sin prakt vintern igenom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag tycker att konceptet med vinterträdgårdar är jätteintressant, och att vi borde öka användningen av vinter-intressanta växter i Sverige. Vi har ju en så lång och färgfattig vinter. Klimatet är förstås kallare, så en del av växterna som används i de engelska vinterträdgårdarna går bort. Men faktum kvarstår: det finns många växter som är snygga även på vintern och som går att odla i Sverige. Låt oss inspireras av Englands vinterträdgårdar och använda oss av de möjligheter vi har!

Det är inte ett måste att avsätta en speciell del av trädgården till vinterträdgård. Fördelen med att göra det är att effekten blir extra stor när många olika växter samspelar. Nackdelen är att den delen av trädgården riskerar att se mindre intressant ut under resten av året. Vinterträdgården i Cambridge var inte särskilt intressant i somras (vilket inte gör så mycket just där, eftersom det finns mycket annat att titta på i resten av trädgården). Men om man provar något liknande i sin privata trädgård kan det vara en bättre idé att väva in växter som är fina på vintern här och var i trädgården. Och gärna på platser som man ser under vinterhalvåret, då man inte spenderar lika mycket tid ute i trädgården. Till exempel vid entrén eller på platser som man ser när man tittar ut genom fönstren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bronsstarr (Carex comans), mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) och julrosor. De flesta julrosor har blad som håller sig snygga under lång tid och är mer eller mindre vintergröna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mörkt ormskägg och variegerad murgröna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glanskörsbäret (Prunus serrula) har stammar som polerad koppar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”White-stemmed bramble” – eller vitgrenigt hallon, som det kallas på svenska (Rubus cockburnianus ‘Goldenvale’, en gulbladig sort – den syns också på bilden med glanskörsbäret här ovanför). Här växer den tillsammans med gräs och en kornell med mörkt röda grenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitgreniga hallon har stammar som är täckta av ett vitt vaxskikt. Dessa framträder ännu mer effektfullt senare, när växten tappat sina blad. Förutom Rubus cockburnianus finns Rubus thibetanus (”ghost bramble” på engelska, tibethallon på svenska – verkar oklart om de ska kallas för hallon eller björnbär, men i vilket fall som helst så får de inga smakliga bär). Jag har aldrig sett dem i Sverige, men enligt RHS hemsida ska de klara -15 till -20 grader, så de borde gå att odla åtminstone i södra Sverige. Men man behöver rejäla handskar och oömma kläder när det är dags för beskärning, och som med alla björnbär får man hålla koll så att de inte börjar sprida sig ohämmat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinterblommande olvon (Viburnum farrerii eller Viburnum x bodnantense), julrosor, strimlönn och vinterjasmin (härdig i zon 1-2 i Sverige).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korallkornellen (Cornus sibirica ‘Alba’) är en av de mest färgstarka växter man kan hitta på vintern. Tyvärr verkar många i Sverige ha missat att de bör beskäras för att hela tiden ha nya färggranna skott (när skotten blir äldre mattas färgen av för att så småningom bli gråbrun). Ett sätt att göra det är att ta bort alla gamla, fula grenar varje vårvinter.

Här lyser kornellerna fint tillsammans med bergenia (jag vet att många har svårt för den, men i rätt sammanhang kan den vara kanonsnygg, tycker jag!), vårljung och starr. Den mörkgröna idegranen (till höger) är ruskigt snygg i kombination med mer färgstarka kompisar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vårljungen (Erica carnea) blommar här redan nu. I Sverige brukar den blomma i mars-april.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En djärv kombo: Vårljung tillsammans med den gräslika växten Libertia peregrinans (”wandering chilean iris”, tyvärr inget för Sverige) och en typ av björnbär med mörkt mörkt röda grenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fina gräs som håller formen under vintern har också sin plats i en vinterträdgård. Miskantus, till exempel. I lågt stående vintersol blir de toppensnygga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tibethallonet Rubus thibetanus ‘Silver Fern’ – som ett silversmycke!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvärgkörsbär (Prunus incisa ‘February Pink’).

Jag har inte hittat några svenska uppgifter om just detta träd. Däremot vet jag att det i de mildaste delarna av Sverige går att odla det liknande vinterkörsbäret, (Prunus subhirtella), som jag skrev om här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oxbär (Cotoneaster) har ett oförtjänt dåligt rykte – för rätt använda är de toppenväxter. Här syns krypande oxbär tillsammans med variegerad murgröna och vårljung. Snyggt och prydligt. Just här hade oxbären inga bär – kanske hade fåglarna ätit upp dem – men bären är annars väldigt dekorativa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kopparlönn (Acer griseum) – ett av mina favoritträd. Längtar tills jag har trädgård och kan plantera ett eget. Kvaliteterna är många: friskt och fint bladverk, knallröd höstfärg, flagnande kopparfärgad bark.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oshima-starr (Carex oshimensis ‘Evergold’, en växt som funkar bra att odla i Sverige) och bergenia. Alldeles strösslade med gula löv som snart kommer att försvinna – ett tillfälligt arrangemang. Trädgården är verkligen ett ständigt skiftande skådespel!


Jag kommer att följa upp det här med ett inlägg med fler tips på växter som vi i Sverige kan använda oss av för att göra våra trädgårdar intressantare på vintern.

Tack för att du läste! ❤

Emma

 

2 reaktioner till “Vinterträdgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s