Vintervackert

Namnlös design
Bronsstarr, trollhasseln ‘Diane’, järneksblad, björkstammar, en kvarstående kronärstskocka med snö på… det finns mycket vackert att titta på även på vintern.

Här kommer uppföjaren till mitt inlägg om engelska vinterträdgårdar. Idag vill jag tipsa om vad vi i Sverige kan plantera för att göra våra trädgårdar intressanta även på vintern.

När man väl börjar forska efter vintervackra växter finns det faktiskt en hel del. Den här listan utger sig inte för att vara komplett, men den tar upp en rad tips på växter som jag har goda erfarenheter av.

Som vanligt får man ju tänka på att Sverige är ett avlångt land, och alla växter är inte härdiga överallt. Jag har försökt att tänka utanför mitt sydliga perspektiv och få med växter som funkar bra även i de tuffare zonerna. Zonangivelserna ska ses som en vägledning.

Jag har delat in växterna i kategorier efter deras främsta kvaliteter: stam/bark, vintergröna blad/barr, blom och frukt. Jag har även med kategorierna lökväxter och örtartade växter.

Stam och bark

Strimlönnar. Dessa träd har vackert randig bark. Några exempel: amerikansk strimlönn (Acer pensylvanicum), zon 4. Manchurisk strimlönn (Acer tegmentosum), zon 4. Japansk strimlönn (Acer capillipes), zon 2.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Exempel på bark hos en strimlönn.

Kopparlönn (Acer griseum). En lönn med kopparfärgad bark som flagnar av på ett mycket effektfullt sätt. Zon 3. 

2
Bark hos kopparlönn.

Glanskörsbär (Prunus serrula). Ett prydnadskörsbär med kopparfärgad, mycket glansig bark. I mitt förra inlägg finns bilder på den vackra barken. Zon 4.

Björkar. Våra vanliga svenska vårtbjörkar och glasbjörkar är fantastiskt vackra. Några exempel på andra björkar med häftiga stammar är kopparbjörk (Betula utilis ssp. albosinensis) med kopparfärgad bark, zon 4,  himalayabjörk (Betula utilis ssp. jaquemontii) med kritvit bark, zon 3 och kamtjatkabjörk (Betula ermanii ‘Blush’) med rosa bark, zon 4. Om man har gott om plats är det effektfullt att plantera några björkar tillsammans i grupp.

Korneller, till exempel: korallkornell (Cornus sibirica ‘Alba’), med intensivt röd bark, zon 7. Blodkornell (Cornus alba ‘Kesselringii’), med blodröd bark, zon 4. Gullkornell (Cornus stolonifera ‘Flaviramea’), med gul bark, zon 5. (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’), orange bark, zon 3. Det här är bara några få exempel, det finns många fler fina sorter!

Ormhassel (Corylus avellana ‘Contorta’). En hasselbuske med slingrande, ormlika grenar. Den är nog vackrast på vintern, när bladen har fällts och grenarnas form syns extra tydligt. Zon 4.

Vintergrönt

Murgröna (Hedera helix). En favorit hos mig. Jag gillar den särskilt som marktäckare. Lika grön och fin på vintern som på sommaren. Zon 4 (eller lägre, beroende på art och sort).

Idegran (Taxus spp.). Med sin mörkt gröna färg bildar den en snygg bakgrund åt andra växter året runt. Dessutom går den utmärkt att formklippa. Hybrididegranar (Taxus x media) är de härdigaste. Det finns flera sorter, t.ex. ‘Hillii’ (zon 4) och ‘Adams’ (zon 5).

Myrtentry (Lonicera nitida ‘Elegant’). En buske med små, fina blad. Den blir upp till 1 meter hög och kan klippas till klot och häckar. Zon 2.

Järnek (Ilex spp.). En buske med mörkt gröna, taggiga blad. Blå järnek (Ilex x meserveae), är härdigare än vanlig järnek (Ilex aquifolium) och därför lämplig att odla i Sverige. Dessutom har den ett snyggt, kompakt växtsätt. Det finns flera olika sorter av blå järnek. Se till att du får med dig en han- och en honplanta från plantskolan om du vill att din järnek ska få vackert röda bär på vintern. De härdigaste sorterna av blå järnek funkar upp till zon 4.

Blom

Hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense) är en 2-3 meter hög buske. Den börjar blomma så smått med vitrosa, doftande blommor redan på hösten. Sedan fortsätter den att blomma på bar kvist under vintern. Den huvudsakliga blomningen kommer i februari-mars. ‘Dawn’ och ‘Charles Lamont’ är två exempel på sorter. Zon 3.

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) blommar med klargula små blommor under vintern eller tidiga våren, beroende på plats. Till skillnad från andra jasminer har den ingen doft. Den används som en klätterväxt, men kan inte klättra av egen kraft utan behöver spaljeras mot en vägg eller mur i soligt läge. Zon 2.

IMG_20151123_170938
Vinterjasminen blommar i snön i Lunds botaniska trädgård.

Körsbärskornell (Cornus mas) är en buske eller ett litet träd på ca 3-4 meter. Den blommar i februari-mars med knippen av pyttesmå gula blommor. Zon 3 (4 i skyddade lägen).

Trollhassel (Hamamelis spp.) finns det många fina sorter av. Blommorna ser ut som små miniserpentiner som vecklar ut sig under vintern eller vårvintern. Det finns sorter med gula, orange eller röda blommor. Zon 2-3 beroende på sort.

IMG_20150121_095006
Trollhassel, Hamamelis x intermedia ‘Pallida’.

Frukt

Nypon är vackra! Det finns många rossorter som ger vackra nypon, men jag tänker framför allt på vilda rosarter som våra vanliga svenska nyponrosor (Rosa dumalis) och stenrosor (Rosa canina), som kan passa fint i naturträdgårdar, eller mer exotiska arter som mandarinros (Rosa moyesii) och vingros (Rosa sericea ssp. omeiensis f. pteracantha). Pimpinellrosor (Rosa Spinosissima-Gruppen) får läckra svarta nypon! De flesta nypon brukar efter ett tag bli välbehövlig mat åt fåglarna, men man får njuta av dem medan de sitter kvar på busken.

Klematis får vackra fluffiga fröställningar som sitter och lyser i vintersolen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klematisens fröställningar sitter kvar vintern igenom.

Lökväxter

De tidigaste lökväxterna brukar komma innan vintern är över. De är kanske uppenbara, men jag tar ändå med dem på min lista eftersom de tillför så mycket i en trädgård om vintern.

Snödroppar (Galanthus nivalis) blommar i februari-april. Växer i rabatt eller gräsmatta och sprider sig sakta där de trivs.

Vintergäck (Eranthus hyemalis) blommar i mars-april. Passar bra i gles gräsmatta och under buskar där de kan sprida sig fritt. De sprider sig ganska snabbt med frö där de trivs.

Krokus (Crocus spp.) finns i många arter och sorter. De tidigaste är snökrokus (Crocus tommasinianus) som blommar med ljuslila blommor i februari-mars.

IMG_20160217_155818
Snödroppar i ett glas doftar ljuvligt av nektar!

Örtartade växter

Julrosor finns det många att välja på. Själv gillar jag klockjulrosen (Helleborus foetidus) bäst. Den blommar inte förrän i maj, men är vintergrön. Vill man ha blommor på vintern eller vårvintern kan man t.ex. välja den vita julrosen Helleborus niger ‘Praecox’.

Prydnadsgräs som håller formen under vintern kan vara väldigt dekorativa, fast de egentligen vissnat. Fina exempel är olika sorters miskantus (Miscanthus spp.) och tuvrör (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’). Även andra prydnadsgräs kan hålla hela eller delar av vintern. Vänta till våren med att klippa ner dem! På bilden nedan är det droppax (Chasmanthium latifolium), som jag fotograferade i Alnarpsparken i februari.

IMG_20150204_175134
Droppax (Chasmanthium latifolium).

Fröställningar av olika slag kan vara väldigt vackra, speciellt i kontrast till snön (om den kommer). Här får man prova sig fram. Vissa växter vissnar helt enkelt fult, och dem gör man bäst i att klippa ner på hösten. Andra kan stå kvar som vackra ruiner och pryda trädgården vintern igenom. Dem tar man i vårstädningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Höstanemoner har dekorativa fröställningar som kan stå kvar långt in på vintern.

Vintergröna gräs finns det flera fina exempel på. Skogsfryle (Luzula sylvatica), oshima-starr (Carex oshimensis ‘Evergold’), japansk starr (Carex morrowii ‘Ice Dance’), bronsstarr (Carex comans) och mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) bara för att nämna några.

Bergenia är snyggt i rätt sammanhang. För extra färgsprak kan man välja sorten ‘Vinterglöd’, som får röda blad på vintern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s