Shinrin-yoku

Fem månader i England, utan skog. Det närmaste naturen jag kom var en bäck där det bodde kungsfiskare (vi såg dem ibland glida fram över bäckfåran, snabbt och ljudlöst, med lysande turkosa fjädrar på ryggen). En bäck med klart vatten och grönska längs kanterna – men ändå. Åh vad jag längtade till skogen.

Jag behövde ett shinrin-yoku! Det är japanska och betyder skogsbad. Det går ut på att vistas i skogen i syfte att dämpa stress och må bättre. Shinrin-yoku behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med en skogspromenad; poängen är att vara i skogen utan krav. Det går bra att sitta stilla eller vandra i lugn takt. Att vara medvetet närvarande är givetvis ett plus.

Begreppet shinrin-yoku myntades på åttiotalet i ett Japan där folkhälsan försämrats drastiskt eftersom folk arbetade för mycket och inte kom i kontakt med naturen. Sedan dess har det kommit mycket forskning – inte minst från Japan – som visar att vistelse i skogen har många hälsofördelar: den sänker hjärtrytmen och blodtrycket, minskar produktionen av stresshormon och stärker immunförsvaret, bara för att nämna några saker.

För de flesta kommer det inte som en överraskning att människor blir lugna av skogspromenader. De allra flesta har nog personlig erfarenhet av det. Nyligen blev jag dock förvånad när jag läste att växterna i skogen utsöndrar ämnen som kan bidra till att göra oss friskare. Det är tydligen vissa essentiella oljor, som växter producerar för att skydda sig mot skadegörare, som också påverkar människors immunförsvar positivt. Med den vetskapen blir ju termen skogsbad ännu mer relevant; vi ”badas” i hälsosamma ämnen. Och det sker utan ansträngning. Vi behöver bara gå ut i skogen för att översköljas av saker som gör oss gott.

För ungefär en månad sedan kom jag tillbaka från England och åkte till Småland där jag har mina rötter. Självklart sökte jag mig ut i skogen så fort jag fick chansen. Som jag njöt av regndropparna i tallbarren, snöresterna bland mossan och inte minst skogsluften. Samma luft som tallen, räven och hackspetten andas. Att höra till, översköljas, vara en del av helheten. Det är grejen med att vara i skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s