Mina odlingar just nu

I februari klickade jag hem runt tjugo olika fröpåsar när alla fröer såldes till halva priset på en viss hemsida. Jag hade precis fått löfte om en odlingslott, och planerade också att odla en del ätbara växter på lägenhetens fönsterbräden.

Det första jag sådde var malabarspenat, för jag hade läst att den kan ta lång tid på sig att gro. Jag petade ner fröna i mitten på februari. Till min glada förvåning tittade de små groddarna upp efter bara en vecka: ”Hej! Äntligen får vi växa!”. Malabarspenat är en ny gröda för mig. Läs mer om den här, på Farbror Gröns blogg.

I påsen med pimientos de padrón var det bara sju frön. Väldigt snålt, tyckte jag, men jag ville verkligen odla dem. Under förra året hade jag sett bilder på de milda chilifrukterna, stekta med olivolja och flingsalt på äkta tapas-vis. Nyfiken som jag var köpte jag en ask padrones på Sainsbury’s i Cambridge i höstas och stekte dem på samma sätt. Jättegott! Så när jag nu hittade dem i frösortimentet slog jag till. Jag sådde dem 9 mars och blev väldigt glad när vartenda ett av de sju fröna grodde.

I mitten på mars sådde jag tre olika sorters basilika: småbladig basilika, den storbladiga salladsbasilikan som jag imponerats av hemma hos en bekant för några år sedan, och så kanelbasilika, som jag tror passar bättre till te än till pesto. Basilikan ska, tillsammans med tapaschilin, få växa inomhus i fönstren. Enligt mina erfarenheter växer chili och basilika bäst när de står riktigt varmt och skyddat.

Jag har sått i enkla hemgjorda odlingstråg gjorda av mjölkkartonger som jag klippt och tejpat (se bilden i föregående inlägg). Funkar hur bra som helst. Eftersom de inte har hål i botten får man vara försiktig så att man inte vattnar för mycket bara. Jag brukar gå en liten vattningsrunda varje morgon före frukost och ge en skvätt till de växter som behöver. Bästa knepet när det gäller vattning är att känna på odlingskärlets tyngd. Lätt = vattna! Tungt = vänta med att vattna! Nysådda frön som inte kommit upp ännu täcker jag med en plastpåse – stoppar in hela mjölkkartongen och knyter ihop. På så sätt torkar de inte ut.

Jag ska inte förkultivera så mycket i år, utan kommer att så det mesta direkt på friland. Luktärter från England, squash, bönor och lite annat. Lättodlade saker. I år ska jag försöka hålla odlingen kravfri, njuta av själva odlandet och se det som en bonus om det blir någon skörd. Lena Israelsson skriver så fint om sin kolonilott i boken Kål och krasse, som ligger på mitt nattduksbord just nu: ”Här har jag gjort mig av med alla måsten. Jag måste inte odla vitkål. Jag måste inte äta upp alla sallatsblad, jag måste inte rensa bort vartenda ogräs. Jag måste ingenting. Min köksträdgård är min lustgård.”

Malabarspenaten fångar kvällsljuset så vackert med sina klorofyllrika blad och rosa stjälkar. Förhoppningsvis smakar den gott också. Bilden i förra inlägget togs för fem veckor sedan, den här bilden är nytagen. De små bladen bredvid är mina padrones.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s