Odla billigt

När man är odlingsintresserad är det lätt att i sin iver upptäcka en massa saker som man vill köpa – det finns ju oändligt många trädgårdsrelaterade produkter. Men alla produkter är inte nödvändiga, och odling ska inte behöva kosta en förmögenhet. Här kommer några tips på hur man kan odla utan att det kostar skjortan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Ett av mina bästa tips är att odla från frö istället för att köpa plantor. Du sparar pengar och dessutom får du följa dina växter från frö till fullvuxen planta. Roligt och meningsfullt! En annan fördel är att det finns mycket, mycket mer att välja på om man köper frön istället för färdiga plantor.
  • Köp fröer när det är extrapris – kanske vid lite ”ovanliga” tider på året. I år köpte jag fröer på nätet i februari och fick alla mina fröpåsar till halva priset. Blomsterbutiken där jag jobbar hade halva priset på fröer i mitten på juni. Om man håller utkik efter sådana rabatter kan man spara en hel del (bara man håller fingrarna i styr och inte köper mer än man hade tänkt sig).
  • Använd det du redan har. Själv har jag använt avklippta mjölkpaket som krukor (som min kloka och ekonomiska farmor), glasspinnar som namnskyltar till sådder (en klassiker!) och en stor läskflaska som vattenkanna. Ett annat hett tips är att ta frön från köpefrukter. Det är både kul och ekonomiskt! Om du har turen att befinna dig på en utlandsresa, ta med roliga frön därifrån. Till exempel tomatfrön från en supergod italiensk tomat. Du vet inte alltid vad du får, men du har inget att förlora på sådana spännande experiment. Det är fritt fram att ta med sig fröer från andra EU-länder (regler kring att resa med växter finns här).
  • Få sticklingar eller hela växter från släktingar och vänner. Många krukväxter är väldigt lätta att sticklingsföröka. Pelargoner, till exempel – och av dem finns det massor av roliga sorter att samla. Suckulenter är också lätta att föröka, även om de växer långsamt. Den här metoden funkar faktiskt för de flesta arter. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga för att sticklingsföröka en viss växt är det bara att googla! Vill du ha perenna trädgårdsväxter, kan du säkert få en delad planta av någon bekant. Många perenner mår bara bra av att delas med jämna mellanrum.
  • På vissa orter anordnas växt- eller fröbytardagar. Googla och se om det finns någon nära dig! Det kan vara ett roligt sätt att komma över nya favoriter. Nyligen har jag också upptäckt att det finns försäljnings- och bytesgrupper för sticklingar, frön och växter på Facebook. När jag flyttat till ny lägenhet i slutet av sommaren tänker jag botanisera i sådana grupper och skaffa en massa spännande sticklingar för en billig peng.
  • Pyssla om fyndade växter för att få dem att leva länge. Färska kryddor eller reaväxter från mataffären kan få riktigt långa liv med lite tender love and care! Plantera om, klipp bort vissna delar och gödselvattna.
  • Jorden bör du inte spara in på – den är avgörande för växternas utveckling. När det gäller jord får man verkligen vad man betalar för. Med det sagt – det går att få tillräckligt bra resultat för hobbyodling med billig påsjord (som blomjord eller planteringsjord), speciellt när det gäller växter som man bara har en säsong. I år har jag varit snål och odlat alla mina ettåriga växter (inklusive ätliga saker som basilika och chili) i billig jord. Eftersom den inte innehöll långtidsverkande näring (som många dyrare jordar) vattnade jag med svag näringslösning för att växterna skulle få tillräckligt med näring under hela säsongen. Jag använde en flytande ekologisk näring som heter Biobact. Den är väldigt dryg. Istället för att ge full dos en gång i veckan ger jag halva dosen varje gång jag vattnar. Det fungerar jättebra. Växter behöver verkligen näring för att utvecklas bra, så ge dem det!

Hoppas att du fått lite inspiration till att odla billigt. Vilket är ditt bästa billiga odlingstips? 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s