Brev med frön

… är bland det finaste man kan få. Igår efter jobbet hittade jag ett fröbrev från min vän Marie , exilträdgårdsmästare i England.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

California poppy, som heter sömntuta på svenska eftersom blommorna öppnar sig sent på förmiddagen. Lilasvart pionvallmo och lila ärtor. Och så knappen som jag tappade på Maries odlingslott i höstas och som hon hittat igen.

Sömntutor har jag odlat förut, när jag odlade en färgsprakande trädgård i krukor. Det var 2013:

P1120981

Det som växer bredvid är förresten jordmandel, ett halvgräs som bildar ätliga ”mandlar” under jord. De smakar lite som kokos!

Nu ser jag fram emot att årets odlingssäsong ska dra igång på allvar. ❤

 

Odling vid avgrundens rand

”Bästa sättet att få ångest är att bara tänka på sig själv”. Så sa yogaläraren Charlotte Lindström när hon gästade podden Yogiskt, och jag tyckte att det var så bra sagt att jag la det på minnet. Förstå mig nu rätt. Jag har haft svår ångest, och just när man har det vill man inte höra att det beror på att man är egoist. För att uttrycka samma sak på ett mer diplomatiskt sätt: ”Ett bra sätt att förebygga ångest kan vara att bry sig om någon eller något utanför sig själv”.

En gång när jag åkte tåg lyssnade jag på två kvinnor i 50-årsåldern som satt nära mig. Den ena klagade över att hennes dotter (gissningsvis drygt 20 år) inte ville träffa henne tillräckligt ofta. Den andra damen sa ”ja, det är en egoistisk ålder. Men hon kommer nog till dig sen när hon skaffat egna barn”. Jag var själv dryga 20 och tyckte att damerna bara såg saken ur sitt perspektiv, men jag tänkte att det kanske ändå låg ett korn av sanning i det de sa. Men de tidiga 20-åren är en ålder då man fortfarande håller på att forma sin identitet. Då är det naturligt att tänka på sig själv. Det kanske verkligen är en egoistisk ålder, men det är också en jobbig tid.

Jag tänker på Växtgäris, en grupp som startades på Facebook i början av 2016. Dess medlemmar är mestadels unga människor och det de har gemensamt är ett passionerat intresse för krukväxter. De delar generöst med sig av kunskaper sinsemellan – utan den mästrande ton som annars är så vanlig i intressegrupper på Facebook. Gruppen har blivit omåttligt populär; så populär att de för tillfället har slutat ta in nya medlemmar. Om gruppen fortsätter att växa kommer deras Facebook-sida bli för komplicerad att sköta.

Kan det finnas ett samband mellan unga vuxnas nya vurm för krukväxter och den utbredda psykiska ohälsan bland unga? Jag menar inte att växter är mirakelmedicin som genast får deppen att försvinna, men jag tror att de kan vara en del av en hälsosam livsstil som får en på rätt köl. Att ha en liten levande varelse att ta hand om kan få en att känna sig behövd. Har man inte tillgång till en trädgård att fylla med växter får man hålla till godo med platsen på lägenhetens fönsterbräden tills vidare. När man väl börjat intressera sig för krukväxter upptäcker man att möjligheterna att odla något intressant är väldigt stora trots att utrymmet är begränsat.

Själv brukar jag alltid hålla mig med minst en växt, oavsett hur begränsande omständigheterna är. Jag behöver dem. När jag bodde i England och hade väldigt få ägodelar med mig, hade jag två små luftväxter av släktet Tillandsia, en grön och en rosa, som klarade sig utan jord, och en kruka med basilika som jag då och då skördade av och gjorde pesto.

Nyligen hörde jag från en läkarstudent att han läst en studie som visat att äldre människor lever längre om de har ett husdjur eller en krukväxt att ta hand om. Jag tror inte att det spelar någon roll om man är ung eller gammal; behovet att bry sig om är en allmänmänsklig grej. Ju mer jag tänker på det, desto mer undrar jag: är det vi som tar hand om växterna – eller är det de som tar hand om oss?

Anemon igen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det får bli ett till inlägg med anemontema innan deras säsong är slut.

Jag gillar att göra enkla tuschskisser och sedan färglägga med akvarell. Jag tycker det kan vara riktigt fint med skisser som inte är överarbetade.

Dröm och längtan

Jag har jobbat och utbildat mig inom trädgård i snart tio år, men jag har ingen egen trädgård. Sedan jag flyttade hemifrån har jag inte haft tillgång till någon mark att odla på. I flera år har jag längtat efter att ha trädgård, men det har inte varit praktiskt möjligt. Jag har fått nöja mig med växter i krukor.

Vi är många som längtar efter att ha egen trädgård. Stundtals blir längtan nästan outhärdlig (speciellt när man bläddrar i trädgårdsböcker med stora vackra bilder som inte går att värja sig mot, eller när man rör sig i de växtspäckade delarna av Instagram). Tänk att få ha sin egen markbit där man kan plantera alla sina favoritväxter och följa deras utveckling genom årstiderna. Där man kan plantera buskar – kanske rentav träd – och följa dem under flera år. Där man kan formklippa en växt och se den bli allt tätare och finare, för varje år mer lik idén man har i huvudet. Där man kan odla frukt och grönsaker, tillräckligt mycket för att få ett väsentligt tillskott i hushållet. Där man bestämmer helt själv och kan stövla runt i alla väder. Tanken är ljuvlig.

Ja, tanken är ljuvlig. Det är just det jag kommit fram till efter dessa år av väntan. Tiden då man fortfarande längtar efter en trädgård är ett stadium i sin egen rätt. Man slipper rensa ogräs, men kan tänka på sin framtida trädgård, planera och drömma. Drömmen om en trädgård är något fint i sig. Sedan, när jag väl köpt tomten och måste ta itu med alla praktiska problem, kanske drömmen blir glömd. Eller i alla fall förändrad. Jag ska ta vara på min dröm medan den finns och förvalta den väl, jag lovar.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annorlunda trädgårdsbok

Refugium2

För ett tag sedan läste jag på Slottsträdgårdsmästarens fina blogg om boken Refugium – Trädgård som tillflykt av Ingela Bendt. Jag blev genast sugen på att läsa den, så jag gick och lånade den på biblioteket.

Boken handlar om Hans Drost, en pensionerad landskapsarkitekt och hans trädgård, som ligger i koloniområdet Eriksdalslunden i Stockholm. Ingela Bendt förde samtal med honom under tre år och de pratade inte bara om trädgården, utan också om Hans liv. Han föddes i Tyskland några år före andra världskrigets början, och läsaren får ta del av hans erfarenheter från kriget och ockupationstiden. Vi får också veta hur han så småningom hamnade i Sverige och hur det gick till när han skaffade sin trädgård. Det är en rik berättelse byggd på helt otroliga erfarenheter. ”Vilken bok!” sa jag till min fästman igår med tårar i ögonen. Nu har jag snart läst ut den. Det här var min bästa läsupplevelse på länge.