Veckans bilder

Hej! Hoppas att ni har en härlig helg. När jag valde bilder till det här inlägget märkte jag att jag inte tagit så många bilder med mobilen den här veckan, däremot har jag varit ute på fotopromenader med systemkameran. Det är ju också bra, för jag vill utvecklas på den fronten. Hade sista lektionen på fotokursen i onsdags, så nu blir det till att öva vidare på egen hand.

Hursomhelst blir det bara mobilbilder i det här inlägget. Det är inte alltid jag har systemkameran med mig när jag ser något jag vill ta kort på.

20170418_173648

Så här mycket snöade det när jag var ute på kvällspromenad i tisdags!

20170418_173953

Det la sig till och med lite snö på backen …

2

… och på de nyutslagna rosenbladen. Lite skakig bild – det var kallt om händerna!

20170418_174244

Körsbärsplommonen blommade på som om inget hade hänt.

20170418_174702_001

Vilket aprilväder!

20170419_184124

I onsdags var det lite bättre väder igen, men fortfarande kallt. På Lilla Fiskaregatan var ljuset så här fint. Girlangen som fladdrar i vinden är en del av årets påskdekorationer. Snyggt, tycker jag.

20170420_165006

Spanade på kungsängsliljor i botan. De är ju för häftiga med sina rutiga klockor!

Det var allt för idag. Tack för att du tittade in! 🙂

Våren i svartvitt

Hej! Idag experimenterade jag med att bildbehandla ett gäng bilder jag tog på morgonpromenaden och göra dem svartvita. Först tog det emot lite att ta bort alla fina färger, men efter ett tag tyckte jag att det blev väldigt spännande. Minns att min lärare på fotokursen sagt att bilder på vardagliga motiv kan bli mer spännande om man gör dem svartvita. Man ser dem med nya ögon. Jag tror att det ligger en hel del i det.

Egentligen älskar jag färg, men jag har börjat nosa lite på svartvitt foto för att se hur det är. Jag bara leker, testar och utforskar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prydnadskörs av okänd art.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katsurorna som planterades i St Jörgens park i höstas börjar nu slå ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De har himla tjusiga blad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det underbara japanska tårkörsbäret (Prunus pendula) i botan har börjat blomma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liten flocknäva (Geranium x cantabrigiense) med nya fräscha blad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Någon Lonicera, tror jag.

För den som är intresserad: när jag redigerade bilderna följde jag det här enkla receptet från den eminenta sidan Sannas Photoshoprecept.

Vi hörs!

Våren i Lund

Jag försöker verkligen ta vara på vårdagarna här i Lund. Vi ska snart flytta härifrån, så det här är den sista våren vi bor i Lund. Lite vemodigt, men sånt är ju livet. Allt förändras hela tiden. 🙂

Hursomhelst tog jag en promenad på måfå igår, och då fångade jag de här bilderna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosa körsbärsträd är det finaste jag vet just nu. De nyutslagna bladen på bilderna längre upp är katsura (Cercidiphyllum japonicum). Ett underbart träd som är snyggt året om!

Veckans bilder

Hej! Den här veckan har jag tagit massor av bilder. Ibland kommer inspirationen så lätt. Här kommer i alla fall ett litet urval 🙂

20170411_160501

20170411_160515

I början på veckan var det härligt väder! Solsken och frisk grönska gör underverk för humöret 🙂

20170411_161650

20170412_110349

Jag brukar springa över en motorvägsbro på mina joggingrundor. Just nu blommar till och med motorvägen!

20170412_145548

Kokade soppa på nässlor och grönkål.

20170413_115742

Lekte med makroobjektivet till mobilen.

20170413_092029

Vi testade blodgrape för första gången. Jag blev positivt överraskad – den var sötare och mindre besk än jag hade trott. Det beska kom som en eftersmak som fick mig att rysa lite härligt. Jag kommer att äta det igen!

20170413_092608

Snyggare frukt får man leta efter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det blommar och grönskar i våra fönster nu! Till vänster är det sticklingar från Pelargonium ‘Bon-tro-sai’ som jag satte i vatten så länge eftersom jag inte hade jord hemma (egentligen är det bättre att sätta sticklingar direkt i jord, de får ordentligare rötter då). I mitten är det två små lönnskott som hade självsått sig i krukorna på balkongen. Jag drog upp dem och satte dem i vatten som ett tillfälligt arrangemang. Jag tycker det är så häftigt att titta på rötter. De är ju en viktig del av växten, som man i vanliga fall inte ser och kanske inte ens tänker på. Fascinerande 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luktvioler. Jag tycker de är så otroligt söta! Och doften är så unik. När jag har trädgård ska jag låta dem självså sig överallt i gräsmattan om de trivs 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mot slutet på veckan var det miserabelt väder, men jag tvingade mig ut ändå. Vackert men kallt!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idag, söndag. Bättre väder igen (typiskt april …). Jag spanade in parken bakom Stadsbibblan. Jag hade inte varit där trots att jag bott tre år i Lund, väldigt märkligt. Tyckte i alla fall att det var mysigt. Kolla in den här stenläggningen – jag älskar smågatsten! Så snyggt. ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intill den snygga stenläggningen växte kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’). En himla fin perenn!

Det var allt för idag. Tack för att du kikade in!

Fotopromenad

Den senaste veckan har bjudit på väldigt svalt, för att inte säga kallt, vårväder. På skärtorsdagen tog jag en lång och härlig fotopromenad. Lite kyligt, men värt besväret. När jag redigerade bilderna fick det bli ganska kyliga och omättade färger. Dels tycker jag att det är snyggt, dels avspeglar det vädret ganska bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Körsbärsplommonen (Prunus cerasifera) blommar överallt just nu! Jag tänker njuta maximalt av dem innan alla kronblad snöar ner.

 

 

 

 

Fotoläxa

Till den här veckans lektion på fotokursen skulle vi ta bilder på tre olika teman.

Det första var ”barndomsminne”. Vi skulle plocka fram en bild av oss själva som små och sedan ta fasta på något i den bilden och göra en ny version.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag hittade den här roliga bilden från sommaren -99. Jag bestämde mig för att ha med rododendron i bakgrunden och göra en liknande spexig pose i den nya bilden. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och så här blev resultatet. Haha, den bjuder jag på.

Jag trixade lite med färgerna för att försöka få fram lite retrokänsla och få den att likna bilden från -99 i färgerna (i verkligheten ser färgerna i det gamla fotot inte riktigt ut som på bilden ovan – det är mer rosa och gult i tonen). Tycker väl att det lyckades sådär, får öva mer på det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästa tema var ”ovanifrån”. Jag bestämde mig för att göra ett stilleben med vårblommor. Det var mycket plockande fram och tillbaka. Jag fick verkligen förståelse för hur mycket jobb det ligger bakom snygga stillebenbilder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det tredje temat var ”händer”. Tycker den här bilden blev riktigt intressant i svartvitt och med lite extra kontrast. De snygga händerna är min fästmans om någon undrar. 🙂

Våren i vas

Just nu försöker jag helt enkelt hinna med att njuta av allt det fina som växer och grönskar. Späda blad i regnet, färgsprakande knoppar och blomster … Tänker på terrordådet som skedde i Stockholm i fredags och på hur fort det kan ta slut. Det får mig att leva ännu mer i nuet.

För att kunna se underverken på nära håll tog jag in några stycken och satte i vas. Jag har just köpt några småvaser på Lagerhaus, och det går att göra så fina stilleben med sådana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett riktigt budgetvänligt sätt att göra fint hemma. Om man inte vill köpa vaser kan man lika gärna använda några sparade glasburkar, som jag gjorde här:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur fint som helst. Det är ju ändå växterna som ska få glänsa.

De vissnar snabbt, men man får njuta så mycket man kan medan de varar, och sedan göra ett nytt stilleben. Väldigt kreativt!

Ha en fin dag, så hörs vi snart igen! 🙂