Skogsbukett

Skogsbukett

Klicka på bilden för att se den i full storlek.

I vintervilan i Småland upptäckte jag ett nytt kreativt grepp – växtskanning! Idén fick jag härifrån.

Barbican Conservatory

Själen behöver grönska även på vintern. Vilken tur då att det finns inomhusträdgårdar – eller vinterträdgårdar som de också brukar kallas (förvirrande nog finns det ju också, framför allt i England, vinterträdgårdar utomhus).

En gråmulen dag i förra veckan besökte jag en inomhusträdgård i London: Barbican Conservatory. Den hör till det stora byggnadskomplexet Barbican, som hyser bostäder, ett stort kulturcenter och mycket annat. Ett 60-70-talsbygge i brutalistisk stil som mjukas upp av grönskande balkonger och gårdar. Och så inomhusträdgården då.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betong gör sig fint tillsammans med översvallande växtlighet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grönskan är också mycket varierad – jag såg flera ovanliga växter som jag inte stött på förut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barbican Conservatory är bara öppet för allmänheten på söndagar (dubbelkolla öppettider här innan ditt besök). Alla andra dagar är det bara de boende som vistas här. Tänk att ha tillgång till ett sådant här privat paradis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En trappa upp finns ett kaktushus med alla möjliga slags suckulenter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apsvans – eller donkey’s tail som den kallas på engelska (Sedum morganianum). En riktig snygging som gör sig fint i ampel och ibland går att köpa som krukväxt i Sverige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var gott om besökare som beundrade den stora suckulentsamlingen. De flesta behöll jackorna på – det var svalt i växthusen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag blev väldigt förtjust i den här växten. Den har samma färger som Big pack-glassen! Du vet, päron, vanilj och jordgubb. 🙂 Så fint!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag googlade på den och kom fram till att den verkar vara en raritet och inte tillgänglig i handeln. Synd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En läckert randig agave.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gillade skarpt kontrasten mellan den råa, industriella stilen på byggnaden och växterna med sin mjukhet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bra takhöjd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns också en ganska imponerande pelargonsamling. Pelargonerna upphör aldrig att intressera mig – det finns så många olika färger, former och dofter. Se bara på den här med pyttesmå blad! ❤

Grönska och trädgårdshistoria i London

Idag har vi traskat runt i London. Här finns en hel del grönska att vila ögonen på – till och med så här i december.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På morgonen besökte vi Camden. Där såg jag denna magnifika växtvägg. Blev impad av att den är så här grön och fin även på vintern!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vid Camden Market tittade vi i affärer, åt god mat och spanade in båtar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi hann också med en liten promenad längs Regent’s Canal. Jag gillade den här takterrassen. Jag blir alltid så inspirerad att odla när jag ser växter på ”svåra” ställen. Det går att odla överallt, bara man väljer rätt växter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Längs kanalen låg fina husbåtar i all möjliga färger och former.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blommande körsbär och gula löv vid en gammal kyrka. Höst och vår i en och samma bild.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Världen mysigaste balkong, med två små illrosa flamingos nedstoppade bland buxbomen. Briljant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi tog tunnelbanan till Waterloo för att besöka Garden Museum. Gick genom Archbishop’s Park, och där blommade kameliorna.

20171205_152011 kopiera

Jag har länge velat besöka Garden Museum, och blev förvånad och glad när jag kom dit och upptäckte att det ligger i en gammal kyrka! Utställningarna var också fantastiska, men jag tänker inte visa fler bilder därifrån. Åk dit och titta själv istället 🙂 Det är helt klart värt ett besök om man är det minsta trädgårdsintresserad.


Det var allt för idag.

Tack för att du tittade in! ❤

Emma

Oxford Botanic Garden

Idag besökte vi botaniska trädgården i Oxford. Den är liten i jämförelse med Cambridges botaniska, men ändå intressant.

Det hade frusit under natten och var fortfarande väldigt kallt när vi kom dit – men inne i växthusen var det varmt och skönt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Tack för att du tittade in! ❤

Emma

Vintervackert

Namnlös design
Bronsstarr, trollhasseln ‘Diane’, järneksblad, björkstammar, en kvarstående kronärstskocka med snö på… det finns mycket vackert att titta på även på vintern.

Här kommer uppföjaren till mitt inlägg om engelska vinterträdgårdar. Idag vill jag tipsa om vad vi i Sverige kan plantera för att göra våra trädgårdar intressanta även på vintern.

När man väl börjar forska efter vintervackra växter finns det faktiskt en hel del. Den här listan utger sig inte för att vara komplett, men den tar upp en rad tips på växter som jag har goda erfarenheter av.

Som vanligt får man ju tänka på att Sverige är ett avlångt land, och alla växter är inte härdiga överallt. Jag har försökt att tänka utanför mitt sydliga perspektiv och få med växter som funkar bra även i de tuffare zonerna. Zonangivelserna ska ses som en vägledning.

Jag har delat in växterna i kategorier efter deras främsta kvaliteter: stam/bark, vintergröna blad/barr, blom och frukt. Jag har även med kategorierna lökväxter och örtartade växter.

Stam och bark

Strimlönnar. Dessa träd har vackert randig bark. Några exempel: amerikansk strimlönn (Acer pensylvanicum), zon 4. Manchurisk strimlönn (Acer tegmentosum), zon 4. Japansk strimlönn (Acer capillipes), zon 2.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Exempel på bark hos en strimlönn.

Kopparlönn (Acer griseum). En lönn med kopparfärgad bark som flagnar av på ett mycket effektfullt sätt. Zon 3. 

2
Bark hos kopparlönn.

Glanskörsbär (Prunus serrula). Ett prydnadskörsbär med kopparfärgad, mycket glansig bark. I mitt förra inlägg finns bilder på den vackra barken. Zon 4.

Björkar. Våra vanliga svenska vårtbjörkar och glasbjörkar är fantastiskt vackra. Några exempel på andra björkar med häftiga stammar är kopparbjörk (Betula utilis ssp. albosinensis) med kopparfärgad bark, zon 4,  himalayabjörk (Betula utilis ssp. jaquemontii) med kritvit bark, zon 3 och kamtjatkabjörk (Betula ermanii ‘Blush’) med rosa bark, zon 4. Om man har gott om plats är det effektfullt att plantera några björkar tillsammans i grupp.

Korneller, till exempel: korallkornell (Cornus sibirica ‘Alba’), med intensivt röd bark, zon 7. Blodkornell (Cornus alba ‘Kesselringii’), med blodröd bark, zon 4. Gullkornell (Cornus stolonifera ‘Flaviramea’), med gul bark, zon 5. (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’), orange bark, zon 3. Det här är bara några få exempel, det finns många fler fina sorter!

Ormhassel (Corylus avellana ‘Contorta’). En hasselbuske med slingrande, ormlika grenar. Den är nog vackrast på vintern, när bladen har fällts och grenarnas form syns extra tydligt. Zon 4.

Vintergrönt

Murgröna (Hedera helix). En favorit hos mig. Jag gillar den särskilt som marktäckare. Lika grön och fin på vintern som på sommaren. Zon 4 (eller lägre, beroende på art och sort).

Idegran (Taxus spp.). Med sin mörkt gröna färg bildar den en snygg bakgrund åt andra växter året runt. Dessutom går den utmärkt att formklippa. Hybrididegranar (Taxus x media) är de härdigaste. Det finns flera sorter, t.ex. ‘Hillii’ (zon 4) och ‘Adams’ (zon 5).

Myrtentry (Lonicera nitida ‘Elegant’). En buske med små, fina blad. Den blir upp till 1 meter hög och kan klippas till klot och häckar. Zon 2.

Järnek (Ilex spp.). En buske med mörkt gröna, taggiga blad. Blå järnek (Ilex x meserveae), är härdigare än vanlig järnek (Ilex aquifolium) och därför lämplig att odla i Sverige. Dessutom har den ett snyggt, kompakt växtsätt. Det finns flera olika sorter av blå järnek. Se till att du får med dig en han- och en honplanta från plantskolan om du vill att din järnek ska få vackert röda bär på vintern. De härdigaste sorterna av blå järnek funkar upp till zon 4.

Blom

Hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense) är en 2-3 meter hög buske. Den börjar blomma så smått med vitrosa, doftande blommor redan på hösten. Sedan fortsätter den att blomma på bar kvist under vintern. Den huvudsakliga blomningen kommer i februari-mars. ‘Dawn’ och ‘Charles Lamont’ är två exempel på sorter. Zon 3.

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) blommar med klargula små blommor under vintern eller tidiga våren, beroende på plats. Till skillnad från andra jasminer har den ingen doft. Den används som en klätterväxt, men kan inte klättra av egen kraft utan behöver spaljeras mot en vägg eller mur i soligt läge. Zon 2.

IMG_20151123_170938
Vinterjasminen blommar i snön i Lunds botaniska trädgård.

Körsbärskornell (Cornus mas) är en buske eller ett litet träd på ca 3-4 meter. Den blommar i februari-mars med knippen av pyttesmå gula blommor. Zon 3 (4 i skyddade lägen).

Trollhassel (Hamamelis spp.) finns det många fina sorter av. Blommorna ser ut som små miniserpentiner som vecklar ut sig under vintern eller vårvintern. Det finns sorter med gula, orange eller röda blommor. Zon 2-3 beroende på sort.

IMG_20150121_095006
Trollhassel, Hamamelis x intermedia ‘Pallida’.

Frukt

Nypon är vackra! Det finns många rossorter som ger vackra nypon, men jag tänker framför allt på vilda rosarter som våra vanliga svenska nyponrosor (Rosa dumalis) och stenrosor (Rosa canina), som kan passa fint i naturträdgårdar, eller mer exotiska arter som mandarinros (Rosa moyesii) och vingros (Rosa sericea ssp. omeiensis f. pteracantha). Pimpinellrosor (Rosa Spinosissima-Gruppen) får läckra svarta nypon! De flesta nypon brukar efter ett tag bli välbehövlig mat åt fåglarna, men man får njuta av dem medan de sitter kvar på busken.

Klematis får vackra fluffiga fröställningar som sitter och lyser i vintersolen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klematisens fröställningar sitter kvar vintern igenom.

Lökväxter

De tidigaste lökväxterna brukar komma innan vintern är över. De är kanske uppenbara, men jag tar ändå med dem på min lista eftersom de tillför så mycket i en trädgård om vintern.

Snödroppar (Galanthus nivalis) blommar i februari-april. Växer i rabatt eller gräsmatta och sprider sig sakta där de trivs.

Vintergäck (Eranthus hyemalis) blommar i mars-april. Passar bra i gles gräsmatta och under buskar där de kan sprida sig fritt. De sprider sig ganska snabbt med frö där de trivs.

Krokus (Crocus spp.) finns i många arter och sorter. De tidigaste är snökrokus (Crocus tommasinianus) som blommar med ljuslila blommor i februari-mars.

IMG_20160217_155818
Snödroppar i ett glas doftar ljuvligt av nektar!

Örtartade växter

Julrosor finns det många att välja på. Själv gillar jag klockjulrosen (Helleborus foetidus) bäst. Den blommar inte förrän i maj, men är vintergrön. Vill man ha blommor på vintern eller vårvintern kan man t.ex. välja den vita julrosen Helleborus niger ‘Praecox’.

Prydnadsgräs som håller formen under vintern kan vara väldigt dekorativa, fast de egentligen vissnat. Fina exempel är olika sorters miskantus (Miscanthus spp.) och tuvrör (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’). Även andra prydnadsgräs kan hålla hela eller delar av vintern. Vänta till våren med att klippa ner dem! På bilden nedan är det droppax (Chasmanthium latifolium), som jag fotograferade i Alnarpsparken i februari.

IMG_20150204_175134
Droppax (Chasmanthium latifolium).

Fröställningar av olika slag kan vara väldigt vackra, speciellt i kontrast till snön (om den kommer). Här får man prova sig fram. Vissa växter vissnar helt enkelt fult, och dem gör man bäst i att klippa ner på hösten. Andra kan stå kvar som vackra ruiner och pryda trädgården vintern igenom. Dem tar man i vårstädningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Höstanemoner har dekorativa fröställningar som kan stå kvar långt in på vintern.

Vintergröna gräs finns det flera fina exempel på. Skogsfryle (Luzula sylvatica), oshima-starr (Carex oshimensis ‘Evergold’), japansk starr (Carex morrowii ‘Ice Dance’), bronsstarr (Carex comans) och mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) bara för att nämna några.

Bergenia är snyggt i rätt sammanhang. För extra färgsprak kan man välja sorten ‘Vinterglöd’, som får röda blad på vintern.

Vinterträdgården

I Cambridges botaniska trädgård finns en ”Winter Garden” med växter som valts ut för att de är vackra på vintern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag besökte vinterträdgården i helgen och tog lite bilder. Egentligen är det inte riktigt vinter här ännu, men eftersom jag snart ska lämna Cambridge passade jag på att spana in vinterträdgården redan nu. Den har redan börjat visa sina vinterkvaliteter, och jag kan lätt föreställa mig att den kommer att behålla sin prakt vintern igenom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag tycker att konceptet med vinterträdgårdar är jätteintressant, och att vi borde öka användningen av vinter-intressanta växter i Sverige. Vi har ju en så lång och färgfattig vinter. Klimatet är förstås kallare, så en del av växterna som används i de engelska vinterträdgårdarna går bort. Men faktum kvarstår: det finns många växter som är snygga även på vintern och som går att odla i Sverige. Låt oss inspireras av Englands vinterträdgårdar och använda oss av de möjligheter vi har!

Det är inte ett måste att avsätta en speciell del av trädgården till vinterträdgård. Fördelen med att göra det är att effekten blir extra stor när många olika växter samspelar. Nackdelen är att den delen av trädgården riskerar att se mindre intressant ut under resten av året. Vinterträdgården i Cambridge var inte särskilt intressant i somras (vilket inte gör så mycket just där, eftersom det finns mycket annat att titta på i resten av trädgården). Men om man provar något liknande i sin privata trädgård kan det vara en bättre idé att väva in växter som är fina på vintern här och var i trädgården. Och gärna på platser som man ser under vinterhalvåret, då man inte spenderar lika mycket tid ute i trädgården. Till exempel vid entrén eller på platser som man ser när man tittar ut genom fönstren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bronsstarr (Carex comans), mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) och julrosor. De flesta julrosor har blad som håller sig snygga under lång tid och är mer eller mindre vintergröna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mörkt ormskägg och variegerad murgröna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glanskörsbäret (Prunus serrulata) har stammar som polerad koppar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”White-stemmed bramble” – eller vitgrenigt hallon, som det kallas på svenska (Rubus cockburnianus ‘Goldenvale’, en gulbladig sort – den syns också på bilden med glanskörsbäret här ovanför). Här växer den tillsammans med gräs och en kornell med mörkt röda grenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitgreniga hallon har stammar som är täckta av ett vitt vaxskikt. Dessa framträder ännu mer effektfullt senare, när växten tappat sina blad. Förutom Rubus cockburnianus finns Rubus thibetanus (”ghost bramble” på engelska, tibethallon på svenska – verkar oklart om de ska kallas för hallon eller björnbär, men i vilket fall som helst så får de inga smakliga bär). Jag har aldrig sett dem i Sverige, men enligt RHS hemsida ska de klara -15 till -20 grader, så de borde gå att odla åtminstone i södra Sverige. Men man behöver rejäla handskar och oömma kläder när det är dags för beskärning, och som med alla björnbär får man hålla koll så att de inte börjar sprida sig ohämmat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinterblommande olvon (Viburnum farrerii eller Viburnum x bodnantense), julrosor, strimlönn och vinterjasmin (härdig i zon 1-2 i Sverige).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korallkornellen (Cornus sibirica ‘Alba’) är en av de mest färgstarka växter man kan hitta på vintern. Tyvärr verkar många i Sverige ha missat att de bör beskäras för att hela tiden ha nya färggranna skott (när skotten blir äldre mattas färgen av för att så småningom bli gråbrun). Ett sätt att göra det är att ta bort alla gamla, fula grenar varje vårvinter.

Här lyser kornellerna fint tillsammans med bergenia (jag vet att många har svårt för den, men i rätt sammanhang kan den vara kanonsnygg, tycker jag!), vårljung och starr. Den mörkgröna idegranen (till höger) är ruskigt snygg i kombination med mer färgstarka kompisar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vårljungen (Erica carnea) blommar här redan nu. I Sverige brukar den blomma i mars-april.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En djärv kombo: Vårljung tillsammans med den gräslika växten Libertia peregrinans (”wandering chilean iris”, tyvärr inget för Sverige) och en typ av björnbär med mörkt mörkt röda grenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fina gräs som håller formen under vintern har också sin plats i en vinterträdgård. Miskantus, till exempel. I lågt stående vintersol blir de toppensnygga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tibethallonet Rubus thibetanus ‘Silver Fern’ – som ett silversmycke!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvärgkörsbär (Prunus incisa ‘February Pink’).

Jag har inte hittat några svenska uppgifter om just detta träd. Däremot vet jag att det i de mildaste delarna av Sverige går att odla det liknande vinterkörsbäret, (Prunus subhirtella), som jag skrev om här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oxbär (Cotoneaster) har ett oförtjänt dåligt rykte – för rätt använda är de toppenväxter. Här syns krypande oxbär tillsammans med variegerad murgröna och vårljung. Snyggt och prydligt. Just här hade oxbären inga bär – kanske hade fåglarna ätit upp dem – men bären är annars väldigt dekorativa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kopparlönn (Acer griseum) – ett av mina favoritträd. Längtar tills jag har trädgård och kan plantera ett eget. Kvaliteterna är många: friskt och fint bladverk, knallröd höstfärg, flagnande kopparfärgad bark.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oshima-starr (Carex oshimensis ‘Evergold’, en växt som funkar bra att odla i Sverige) och bergenia. Alldeles strösslade med gula löv som snart kommer att försvinna – ett tillfälligt arrangemang. Trädgården är verkligen ett ständigt skiftande skådespel!


Jag kommer att följa upp det här med ett inlägg med fler tips på växter som vi i Sverige kan använda oss av för att göra våra trädgårdar intressantare på vintern.

Tack för att du läste! ❤

Emma